NÁŠ PŘÍBĚH

Tak dlouho jsme hledali víno, které je nejlepší, až jsme našli

Amarone a zdraví

Při sesychání probíhá v hroznu množství chemických a fyzikálních změn. Snižuje se množství kyseliny, mění se poměr mezi cukry glukózou a fruktózou, zvyšuje se koncentrace polyfenolů, tříslovin, glycerinu a aromatických látek. Co je  dokázané, že se zvyšuje množství látky zvané resveratrol, která je silným antioxidantem a bojuje v těle s volnými radikály a tím přispívá k dlouhověkosti. Takže Amarone je vlastně zdraví prospěšné.

Amarone historie

Slovo Amarone se na lahvích začalo objevovat začátkem padesátých let. "Velké hořké", jak zní volný překlad, je takovým malým velkým nepovedeným parchantem vína Recioto, které má naopak tradici úctyhodnou a básnil o něm už Plinius. Je to víno červené, hutné a sladké, proslulé tím, že se vyrábí z částečně usušených hroznů. Mezi sladkými červenými víny nepochybně šlechta. V technologickém pravěku se fermentaci Reciota občas nepodařilo zastavit a vzniklé suché víno bylo považováno za podřadné. Většinou se o něj podělila čeládka nebo šlo do kuchyně. Jenže jak se ve dvacátém století měnily chutě konzumentů, začalo se toto suché, hořké a chlapácké Recioto jevit jako zajímavá alternativa. A děly se věci. Amarone se prokousalo ke komerční produkci a koncem sedmdesátých let uhranulo německý a hlavně americký trh. Od té doby jeho popularita neklesá a to ani v současnosti, kdy vína s obsahem alkoholu 15 % a více zrovna neletí. Co naopak letí, jsou ceny kvalitních Amarone. Samozřejmě nahoru.  Amarone nestačí hrozny jen usušit, ale ty hrozny musí také za něco stát.


Apartmány Znojmo Konice, www.apartmany-znojmo-konice.eu, tel.: +420 604202442
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky